Pages

Sunday, 13 June 2010

Hemerocallis, ljetni ljepotan


Ljetni ljiljani, Hemerocallis sp., su već dugo stanovnici mojeg vrta. Najprije sam posadila onaj "obični", narančaste boje, koji se može vidjeti u većini vrtova. Zapravo, dugo u Hrvatskoj se nisu mogle nabaviti njegovi kultivari. Onda sam otkrila vrtlariju Decora iz Buzeta ( http://www.decora.hr/ ), koja se bavi uzgojem trajnica, između ostalog i Hemerocallisa. Iako su relativno skupi jer poneke ljepši kultivari koštaju i do 70 kn, svaka kupovina se isplati.
Ljepota Hemerocallisa je doista vrijedna uloženog.
Hemerocallis nije pretjerano zahtjevna biljka; uspjeva u svakom dobrom vrtnom tlu, na sunčanim položajima i u svijetloj polusjeni. Samo mu ime govori da cvijet traje samo jedan dan, ali zato se u periodu cvatnje neprestano stvaraju novi. Cvijet mu je trubast ili zvjezdast, nalik na ljiljan pa je naš naziv ljetni ljiljan iako ne spadaju u porodicu ljiljana. Kultivari imaju raznorazne forme cvjetova gotovo svih boja (osim plave), s ravnim ili naboranim laticama nastalim hibridizacijom. Procjenjuje se da je poznato oko 600 000 tisuća registriranih kultivara, a mnoga vrtlarska udruženja posvećena su samo njima. Jedna od njih je i http://www.daylilies.org/ , American Hemerocallis Society.
Biljka u prirodi raste u Evropi, Kini, Koreji i Japanu. Busenastog je rasta s bujnim, brojnim, dugim listovima, koji svi izbijaju iz zemlje. Posloženi su poput lepeze te nadvisuju jedan drugoga na lijevu i desnu stranu. Rahla cvat nalazi se na kraju čvrstog izdanka.
Cvijet se satoji od tri latična i tri čašična lista, koji su jednaki u formi i boji pa se svi kao prave latice. Ima obično šest prašnika s anterama od dva režnja. Nakon oprašivanja, formira se čahura sa sjemenjem. Ukoliko želite produžiti sezonu cvjetanja, režite ocvale cvjetove kako ne bi trošili snagu na formiranje plodova. Pažljivim izborom kultivara moguće je imati Hemerocallise čitavo ljeto u cvatu.
Nakon cvjetanja, podrežem i listove, koji se ubrzo obnove i budu nešto manji od prvobitnih. Osim što su ljepši od starih, zauzimaju i manje mjesta u gredici. Kombiniram ih obično s Hostam, papratima, Bergenia i Geranium, ako su u polusjeni ili s Agastache, Coreopsis, Penstemon i Nepeta na sunčanim položajima. Lijepo izgledaju posađeni "en masse" ili kombinirani s drugim trajnicama.
Zimi je dobro tlo s hemerocallisima malčirati i tako
ih zaštiti od hladnoće iako je dobro podnose. U toku sezone potrebno ih je zalijevati i prihraniti. S obzirom da uzgajam sve na prirodan način, koristim samo organsko gnojivo.
Jednostavno se razmnožavaju diobom busena u proljeće, prije nego potjeraju ili nakon cvatnje, kako bi se još do zime primili. Uzgoj iz sjemena je takođe moguć, ali tada ne dobijemo istovjetne biljke.
Osim puževa, nisam primjetila druge štetnike ili bolesti. Mogu ih napasti hrđe i truleži za sparnog, vlažnog vremena te uši.2 comments:

  1. Lijep cvijet! Jesu li to slike iz tvoga vrta? Super izgleda.

    ReplyDelete
  2. Vrtlarice, baš mi je drago što si se javila! Ti si moj prvi sljedbenik. Jesu, sve su slike iz mog vrta i za sad ne mislim stavljati druge. Tek sam započela ovaj blog (dugo se na to spremam), a ipak ću pisati na engleskom jer je tako dostupniji široj publici. Sviđa mi se tvoj blog.

    ReplyDelete

I love your comments and appreciate your visit. Thank you!